Flytta till Grekland

Flytta till Grekland: några vanliga frågor och svar

Har du själv gått och funderat över att flytta och leva i Grekland?

Vill du fånga egna drömmar, vara en digital nomad eller ändra ditt sätt att leva och jobba?

Det kan finnas olika anledningar varför man väljer att flytta till ett annat land men de flesta vill hitta balans mellan jobb och frihet (storyn från bloggen).

Att leva och bo i Grekland är dock inte detsamma som att åka på sol- och badsemester och jag hoppas att du kan hitta några svar på dina frågor nedan.

Oavsett om du är ute efter permanent- eller sommarboende, korta eller långa uthyrningar så hjälper jag dig att  hitta ett lämpligt objekt!

För meningen med livet är att leva, eller hur?

Och som gamle greken Platon lärde oss: ”Att ta det första steget är den viktigaste delen av varje upptäcktsfärd och utan tvekan det mest betydelsefulla”.

När man tar steget att flytta måste man se till att avskriva sig från Sverige och sedan  skriva sig i Grekland. Har man bil som man ska ta med sig ner så se till att registrera den korrekt i Grekland. Och tänk på följande: många bilmärken tar bort motorgarantin när man registrerar in den i ett nytt land (tex Volvo) även om bilen är rätt ny och den fortfarande hade gällt i Sverige. Slutligen kan man inte säga det för ofta. Är ni gifta/sambo så skriv testamente, då det är grekisk lag som gäller om något händer när man är bosatt i Grekland.
Presentera dig för dina grannar. Oroa dig inte om du inte talar Grekiska – många talar engelska! Den vänliga gesten kommer i vilket fall att uppskattas. Och ha gärna en inflyttningsfest! Fråga bara några grannar och be dem att ta med några av sina vänner också. Handla lokalt, åtminstone till att börja med. Det kan det vara lite dyrare än att använda en stormarknad, men du kommer att lära känna din lokala butiksinnehavare och kan även stöta på några av dina grannar. Småprat i lokala butiker är vanligt i Grekland och man hälsar ALLTID på varandra.
Lär dig att tala grekiska. Detta är mycket viktigt om du kommer att leva i Grekland permanent. Att tala det lokala språket eller ens försöka uppskattas av lokalbefolkningen. Lär dig att säga ”hej” (yassas), godmorgon (kalimera), gokväll (kalispera) och hälsa på alla och envar så kommer du snart lära känna människor! Grekerna är oerhört sociala och vänliga och när de känner igen dig i byn visar de gärna sin kyrka eller byter några ord när ni möts. Det finns en hel del språkappar som du kan ladda in till mobilen: Elwira använder GreekPod101. Och glöm inte att ladda till mobilen Google Översätt Appen! Android här och Iphone här.
Ta reda på var andra nationaliteter träffas. Det kan vara nyttigt att träffa engelsmän, tyskar andra skandinaver etc för att knyta kontakter och utbyta erfarenheter hur det är att komma till Grekland som nyinflyttad. Sociala nätverk fixar det mesta idag men det finns även olika varianter av lokala webbsidor som exempelvis Parea sti Mani för oss som bor i Peloponnesos, Mani område.
Som så många saker i livet kan allt verka lite skrämmande i början. Grekland är ett land med en helt annan kultur och olika sedvänjor. Det viktiga är att vara nyfiken på dessa skillnader och ta dem till sig. Någon tycker kanske att byråkratin och alla formaliteter kan vara frustrerande men kanske var det denna långsammare takt en av de upplevelser som fick dig fascinerad av landet från början?
Sist och kanske viktigast – försök hitta en granne eller någon du kan anlita som hjälper dig med praktiska saker som var/hur man betalar räkningar, beställer villaolja, gör sina deklarationer eller besöker läkare, ja allt som vi tar för givet i Sverige men som är helt nytt (och inte alltid självklart) i Grekland. Kan du hitta någon som pratar både grekiska och ett språk som ni har gemensamt, ja då kommer allting att bli mycket enklare i ditt nya land.

Jag och mina partners kan hjälpa dig med följande

Hitta rätt objekt

Vi hjälper dig att hitta rätt objekt som passar din budget

Hitta rätt plats

Vi hjälper dig att hitta ett område som passar dina önskemål

Välja rätt tid

Vi hjälper dig att arrangera visning när det passar dig bäst

Få rätt hjälp

Vi hjälper dig att hitta advokat och revisor som tryggar ditt köp

Enligt Platon: ”Att ta det första steget är den viktigaste delen av varje upptäcktsfärd och utan tvekan det mest betydelsefulla”

Välkommen till Peloponnesos och Husigrekland.se:  Hyr, bygg, köp eller jobba runt Kalamata, Nafplio, Thessaloniki

Om oss

Leave your comment

Please enter comment.
Please enter your name.
Please enter your email address.
Please enter a valid email address.