FAQs

Gå vidare till: För dig som vill hyra och/eller för dig som vill köpa hus eller lägenhet i Grekland.

Kontakta mig enklast genom att mejla till info@husigrekland.se eller ring till 0046 703 247 949
Vårt företag är registrerat för F-skatt och moms i Sverige och provisioner bokförs och redovisas i Sverige enligt svensk lagstiftning. I Grekland gäller motsvarande lagar som i Sverige och mina uppdragsgivare deklarerar därför sina inkomster i Grekland.
Efter att din bokningsförfrågan blivit bekräftad får du alla kontaktuppgifter till uthyraren av mig och sedan sker all kontakt direkt med uthyraren. Om du får problem med någonting och inte känner att det går att lösa på ett bra sätt så är du givetvis välkommen att ta kontakt med mig så hjälper jag dig!
Alla betalningar skall ske direkt till uthyraren och enligt hens betalningsvillkor (oftast betalar du innan ni kommer ner via bank). Ni riskerar därför aldrig att era betalningar ej når rätt mottagare. Olika uthyrare har olika önskemål för deposition och för avbokning. Exakta villkor står tydligt under varje objekt men är du osäker, ring eller mejla mig (länk till kontaktsida) !  
De uthyrare som jag samarbetar med anlitar mig för att skapa kontakt med kunder från Skandinavien. Av den hyra ni betalar till uthyraren får jag sedan provision – jag är därför tacksam ifall ni alltid bokar via mig även när ni återvänder.
De flesta uthyrare som jag samarbetar med har ett litet familjeföretag med personlig service och inte alltid ligger på de stora bokningssidorna. Inte heller är det vanligt i Grekland med online bokningssystem men se det som en fördel: det går alltid att förhandla vid längre eller större bokningar.
Du kan göra på lite olika sätt, skicka en förfrågan via epost eller via formuläret på hyresobjekt du är intresserad av eller ring mig på 0046-703 247 949. Det jag behöver veta är objektnr, hur många ni är samt önskad vecka. Jag kollar tillgängligheten med uthyraren och återkommer till dig. Är du intresserad av gruppbokning fyll i formuläret här.
Köpprocessen kan ta tid i Grekland då det är mycket som ska kontrolleras av respektive advokat och ibland har man inte tid att åka ner bara för att signera vissa handlingar eller själva köpeavtalet. Då kan man göra som vi gjorde. Vi valde att ge vår advokat fullmakt från Sverige så att hon kunde fullfölja köpet åt oss och det fungerade alldeles utmärkt. Visst det är förenat med lite kostnader, men klart billigare än om man själv eller själva måste flyga ner och kanske bo på hotell några nätter. Kostnad för detta? Räkna med 2-3% av köpeskillingen så i vårt fall när vi enbart köpte en tomt var det billigare än att ta en flygresa för två personer ner till Grekland för att skriva under.
Det viktigaste man ska kontrollera är om tomten överhuvudtaget är byggbar, alltså om det går att få bygglov. Om tomten redan är belagd med bygglov så kontrollera för hur länge. De nya byggreglerna i Grekland sedan 2015 innebär att en tomt enbart kan få bygglov om den ligger inom byggplanen. Tomter över 4000 kvm kan alltid få bygglov. Bygglov ges alltid för 200 kvm byggyta. Men observera att det även gäller att ta hänsyn till extra våningar. 100 kvm per våning innebär 200 kvm för två våningar i Grekland då de inte går efter boyta utan total byggyta per våning.
Som svensk har man gott anseende i Grekland och kan låna till husköp i vissa banker. Bankerna är dock inte särskilt positiva till att låna ut pengar och kräver oftast höga kontantinsatser (40-50%) samt betydligt högre räntor än vad vi är vana vid. Återbetalningstiden sätts oftast i relation till låntagarens ålder vilket gör att yngre får längre amorteringstid och äldre betydligt kortare. Att ha sin finansiering ordnad i Sverige innan man börjar se på hus är alltid att rekommendera. Tänk också på att svenska banker inte lånar ut till fastighetsköp i Grekland utan belåning får i så fall ske mot säkerhet i Sverige.