vegetarian grekland

12 augusti, 2021

En vegetarian i Grekland: You don´t eat meat? Ok, I make lamb!

En vegetarian i Grekland har verkligen många rätter att välja mellan. Greklands tillgång till färska frukter och grönsaker är något som nyttjas till vardags och på tavernan kan du bland annat beställa godsaker som vindolmar med ris och örter, kokta grönsaker, grillade grönsaker, fyllda grönsaker, bönsoppa, linssoppa med mera.

En av de första moderna vegetarianerna kom från…

Grekland! Japp, du är väl inte speciell förvånad, eller hur? Den förste kände vegetarianen var Pythagoras, en grekisk filosof och matematiker som levde omkring 530 f.kr. Den främsta orsaken till att han avstod från att äta eller att plåga icke-mänskliga djur var hans tro på själens odödlighet. Därefter fick det namnet Pythagorian eller pythogoré. (källa)

En vegetarian i Grekland är i ett matparadis

Grekland är känt för sin mat och de flesta vet att greker äter mycket kött och fisk även om deras grönsaker och frukter är fantastiska och smakar himmelskt. I stora delar av Västeuropa är det vanligt att människor är eller tänker blir vegetarianer, men i Grekland är det inte lika vanligt.  Eller åtminstone inte lika vanligt att kalla sig själv för vegetarian.

Men frukta inte du som är en vegetarian! Om man går på en grekisk marknad (eller λαικη/laikí som de säger i Grekland) så är utbudet på frukt och grönt fantastiskt och i princip är allt ekologiskt odlat och i många fall närodlat. Och som vi sade tidigare: utbudet på köttfria rätter är stor även på små tavernor (testa stora grekiska bönor i tomatsås, mums!).Desto närmare stora städer du kommer desto mer vanligt är det med medveten satsning på vegetarisk matkultur och begreppet ”vegetarian” får inte människor i Grekland att höja på ögonbrynen längre.

You don´t eat no meat? Okej, I make lamb!

Själva älskar vi att äta kött men i Grekland har vi inga problem att äta allt annat och det finns en anledning till att Elias släkt kallar Elwira för den tomatgalna kvinnan. Det finns även en och annan som skyndar till trädgården för att plocka de gurkor som finns kvar i trädgården innan hon kommer på besök! Ni kommer ihåg ”My Big Fat Greek Wedding”? Well, den kan vi lägga till historien för i verkligheten om man är vegetarian så är matutbudet fantastiskt i princip överallt.

Publicerades tidigare på Guide till Peloponnesos

Nyttiga länkar

Instagram