tips för hel- eller halvdags-utflykter för dig som är i närheten av eller i Kardamyli, Stoupa, Agios Nikolaos eller Agios Dimitrios

1 maj, 2023

Elwira och Elias tipsar: Hel- eller halvdag utflykter från kustbyarna i Mani, Peloponnesos

Första gången i Mani, Peloponnesos? Nedan några tips för hel- eller halvdags-utflykter för dig som är i närheten av eller i Kardamyli, Stoupa, Agios Nikolaos eller Agios Dimitrios.

En heldagsutflykt: Lakonia Söderut 08.30 – 18.00 inkl lite bad. Huvudmål: Grottorna i Diros

Grottorna i Diros och vulkanen på Santorini, räknas som Greklands mest spektakulära naturliga underverk. Bäst upplever du grottorna under en båttur. Båten styrs av en guide som endast använder en trästav för att navigera sig fram – en upplevelse du inte bör missa!

Om du inte vill vänta i kö med många andra för att bli insläppta till Grottorna i Diros, var på plats kring 10.00 (du behöver åka från din destination ca 08.30). (GPS länk). Glöm inte ta med dig lite varmare kläder till grottorna! Den kortaste båtturen tar ca 30 minuter och temperaturen i grottorna håller sig kring +15 grader. Resan börjar med en båttur på 1 200 meter och avslutas med 300 meter till fots, innan man kommer ut i solen. Under färden passerar man massor med häftiga stalaktiter, och andra märkliga grottformationer. Biljetter (från 10 euro per person) köper ni på platsen (här finns även en liten kiosk med vatten och snacks, om du glömde ta något med dig). Öppettider (dubbelkolla alltid på webbsidan sidan är tyvärr bara på grekiska men det går att förstå tider och datum)

 • Högsäsong [15/6 – 14/9] 09: 00-20: 00 (kassan stängs kl. 19:30)
 • Mellansäsong [1/4 – 14/6] & [15/9 – 31/10] 09: 00-17: 00 (kassan stängs kl 16:30)
 • Lågsäsong ([1/1 – 31/3] & [1/11 – 31/12] 08: 30-16: 30 (kassan stängs kl 16)

Packa badkläder för denna dag: i närheten till grottorna finns en trevlig strand med kristallklart vatten. Efter guidningen och badet åk till Areopolis (GPS länken), ät och vandra i denna by en stund innan ni tar er ner mot Kap Tenares/Matapan (båda namnen används). (GPS länken). Väl nere i Kap Tenarion är du på grekiska fastlandets sydligaste spets och ca 5 mil SÖDER om TUNIS och ALGÉR i Afrika och i höjd med Gibraltar på andra sidan Medelhavet. Ta er också till Hades Caves där det sägs att ingången till Hades rike ligger! Sedan är det dags att ta sig tillbaka (drygt 2 timmar) och du är då tillbaka i destinationen ca 18.30.

En Heldagsutflykt: Antika Messini. T.o.r. tar ca 7 timmar inkl fika/mat i byn och bad.

Peloponnesos har många sevärdheter och en av de som du inte borde missa är antika Messini. Antika Messini, även kallat ”det lokala Olympia”, grundades 369 före Kristus, och var en av de viktigaste städerna i antikens Grekland. (GPS länk). Här höll man viktiga politiska debatter, undervisade i läkekonst och höll teaterföreställningarna.

Kolla alltid aktuella öppettider (länk), nedan tidsanvisning från 2019:

 • Vinter (30 oktober till 31 mars): från 09.00. till 16.00
 • Sommar: från 8.00-20.00

Räkna med cirka 2 timmars vistelse på platsen. Stanna och ät i närheten av Antika Messini, ta några trevliga bilder uppifrån på det fantastiska stället ni har nyss varit på. Kom ihåg att ta med dig badkläder och stanna i Mikri Mantinia (GPS länk) för lite bad och strandfika.

En heldagsutflykt: Kalamata castle, shopping + bada mitt i staden

Kalamata, den godaste och smakrikaste olivens hemvist och Messinias huvudstad. Drygt 65 000 invånare: ett storstadsliv med en historia bakom ganska enkelt! Börja gärna med att besöka Kalamatas Old Town och Kalamata Castle (GPS länk). Det kostar 2 euro att gå in på området som är öppet både vinter- och sommartid från klockan 08.30 till 20.00. Kom ihåg att på tisdagar är Kalamata Castle stängd!

Runt borgen ligger Palia Poli, gamla stan, som utgörs av stenlagda gränder och smala passager. I Kalamata kan du beskåda det frankiska slottet och besöka en rad museum, framför allt det arkeologiska museet Benakion och museet för modern konst. Flera kyrkor som Panagia Ypapanti och Agioi Apostoloi är också väl värda ett besök. Ta en titt på Kalamatas shoppinggata Aristomenous street och stanna för en frapé eller färskpressad juice i någon av de lokala fikaställena. Efter shopping och fika föreslår vi att du parkerar bilen i närheten till Marina i Kalamata för ett bad på stranden Paralia Kalamata (GPS länk).

Stränder i Mani

Det finns en hel del stränder i området och även om du kommer säkert att trivas med den som ligger närmast din destination så vill vi fresta dig med att utforska andra möjligheter.

 • Pantazi och Voulimeneas (GPS länk) strand ligger mellan Agios Nikolaos och Agios Dimitrios
 • Malsova Beach (GPS) i Agios Dimitrios
 • Katafigio (GPS) cirka 500 meter från Agios Dimitrios, spektakulär strand med horisontella stenplattor och stenar (absolut inte barnvänligt)
 • Stoupa Beach (GPS). Familjevänlig strand
 • Kalogria strand (GPS). Familjevänlig strand
 • Dolphins Beach (GPS). Mellan Stoupa och Kardamyli
 • Foneas Beach (GPS). Mellan Stoupa och Kardamyli
 • Ritsa Beach (GPS). Kardamyli

Är du fortfarande nyfiken och har tid? Flera tips följer

 • Utforska Nafplio: ett oförglömlig besöksmål och inte alls långt borta från Mani! Stanna gärna över natten för att upptäcka Argolis naturliga skönhet och de närliggande stränderna
 • Besök Monemvasia: ta en resa till dåtiden. Stanna gärna över natten för att uppleva solnedgången på denna ön!

Nyttiga länkar

Instagram