4 juli, 2022
Hem » Blogg » Elwira lagar ”Gigantes plaki”, ugnsbakade stora vita bönor på grekiskt vis
De ugnsbakade vita bönorna på grekiskt vis, ”gigantes plaki”, (γιγαντεσ πλακι στο φουρνο), är en av de klassiska maträtterna som serveras på de flesta tavernor i Grekland och är en populär maträtt i grekiska hem. Gigantes plaki är en välsmakande maträtt där basen utgörs av jättebönor, som kokas tills de är mjuka och sedan bakas i en läcker tomatsås tills bönorna absorberar all juice och karamelliseras.
Gigantes kan ätas som en huvudrätt eller som en del av en mezetallrik. Laga en stor sats: grytan är bättre dag 2 eller 3. Jag ”testade” grytan när vi hade familjen från Sverige hemma och rätten uppskattades av både vegetarianer och köttätare. Servera med fetaost, hackad färsk basilika och (helst) med ett grekiskt bondbröd. Receptet nedan är min egen variant och kommer nödvändigtvis inte att smaka som de gigantes plaki som du testat i Grekland.
Nästan klart! Lägg bönerna i ugnsformen och häll över såsen med tomatpuré. Därefter lager på lager av de hackade grönsakerna. Avsluta allt med de hackade tomaterna och gröna kryddor. Ringla över olivolja, täck med ett lock eller aluminiumfolie och ställ på nedre delen i ugnen som värms till 175 grader. Det krävs cirka 90 minuter men skulle det vara för mycket vatten så tar du bort locket och ugnsbakar några minuter till. Kali orexi!