hus grekland flytta sverige

23 november, 2019

Drömmer du om att bosätta dig i Grekland när du blir pensionär? Vad sägs om att ta beslut tidigare?

Drömmer du om att bosätta dig i Grekland när du blir pensionär? Vad sägs om att ta beslutet tidigare? Det finns olika sätt att lösa vad-ska-jag-jobba-med frågan. Möt Pernilla Nerhov, född i Grekland och uppvuxen i Sverige.

Publicerades för första gången på Din Guide till Peloponnesos

**********************

Det var en av de sköna, varma eftermiddagarna i Kalamata och vi var på ett möte med en av våra grekiska vänner. Mitt i samtalet rusar Alex upp, springer över gatan och slänger sig över (bokstavligen! för så gör vi här i Grekland!) ett par i vår ålder.

Dröjer bara 2 minuter när de alla tre kommer tillbaka till bordet och Alex kvinnliga vän säger: “Haj på di, Pernilla heter jag, varren vellkummen till Kalamata”. Skånska!! Kändes nästan orealistiskt!

Både jag och Elias skrattade högt och resten av kvällen blandades ett flertal språk vid bordet: grekiska, svenska, skånska, engelska och holländska (Pernillas man är Amsterdambo). Och ibland även polska (när jag pratar fort med flera språk så kan det blir så ibland).

Världen är liten…Elias och Pernillas man Wim jobbade i samma byggnad i Värnamo! Jag hade hört talas om Pernilla innan, fast då trodde jag att hon heter Anna, och det med anledningen av hennes “Kalamata tours” projekt.

Kvällen varade längre än vi räknat med och vi bokade en kväll till med mat och vin hos vår grekisk vännina Alex. Jag var supernyfiken på Pernillas story ju!

”Du känner dig mycket mer fri och levande i Grekland”

E: En vacker grekinna som pratar skånska träffar man inte ofta! Men jag förstår att du har bott i flera andra länder? Du pratar flera språk flytande ju?

PN: Ja , det stämmer. Jag pratar Svenska , Holländska, Engelska, Tyska och Grekiska

E: Du var bara en liten bebis när du flyttade till Skåne. Hur gammal var du när du bestämde dig för att flytta till Kalamata?

fran grekland till sverige och tillbakaPN: Jag var 42 år när jag utmanade äventyret om att flytta till Kalamata , tillsammans med min son Ron.

E: Du bodde i Kalamata i 14 år och nu är det dags igen? Till Wims stad Amsterdam? Och visst är det Cornelis Vreeswijk som är orsaken till att du och Wim hittade varandra?

PN: Ja , det stämmer, tack tack Cornelis.

E: Kommer du att bo mellan Amsterdam och Kalamata nu?

PN: Ja , vi trivs och älskar båda ställena.

E: Du kan det vackra Kalamata in och ut förstår jag. Berätta mer om “Kalamata and beyond” projektet.

PN: “Kalamata and Beyond” är en 3 timmars guidad tour i den gamla delen av Kalamata, Historic Center. Här kan turister besöka olika lokala och lite hemliga ställen. Smaka på det bästa kaffet i stan, den godaste bakelsen, träffa lokala artister med mera. Ganska enkelt “smell, taste and feel “ det riktiga Grekland.

E: Vilka andra projekt jobbar/jobbade du med i Kalamata?

PN: “B.A.M Birba, Annie and me”. Jag och mina två hundar, globetrotters som jag själv, gör intervjuer med lokalbefolkningen i Kalamata och i världen. Intressanta videor om intressanta människor. Videos publiceras på B.A.M:s Youtube-kanal och på Facebook och Instagram.

E: Var själva övergången från den svenska välorganiserade verkligheten till den, hmm låt oss säga, impulsiva och flexibla livet i Grekland svårt?

PN: Hmmmm, låt säga, 500 år tillbaka i tiden, men jag älskade och älskar det. Du känner dig mycket mer fri och levande i Grekland.

E: Vad irriterar du dig mest på när du är i Grekland vs. Sverige? och vad är det bästa med att leva i Grekland?

PN: Jag irriterar mig egentligen på ingenting. Och ärligt talat så respekterar jag grekernas sätt att leva, som de själva säger med ”högsta livskvalitet”. Och det bästa med att leva här? Sol, hav, bergstopparna, mat, gästfrihet och mycket, mycket mer.

E: Några tips till de som funderar på att flytta till Grekland?

PN:Tänk noga innan du flyttar, det är ett forntida land som inte kan jämföras med något annat land i världen. Jämför inte Grekland med var du kom ifrån, låt Grekland göra dig kär. Det är ett mytiskt vackert land. Jag rekommenderar starkt alla som överväger att flytta till Grekland, ”gör det bara”, du kommer aldrig ångra det. Kort kommer du att känna och säga ”Jag är inte född i Grekland, Grekland föddes i mig”. Och som sist, för att hyra eller köpa ett hem i Grekland, kontakta Elwira & Elias, de är väldigt professionella i sitt arbete, känner till språken och området, men framför allt är de vänliga och pålitliga.

Tusen tack Pernilla för din tid och dina vänliga ord om Elias och mig. ”Jag är inte född i Grekland, Grekland föddes i mig”: ja, så känner jag också! Elias är född i Grekland så han får komma på en egen slutsats! Hoppas att vi alla kan ses snart igen och för er alla som läser, se nedan ”Kalamata… in ACTION!” by Pernilla:)

Nyttiga länkar

Instagram