drömhus-Grekland-avstand-flygplatsen-kundintervju

6 december, 2022

Drömhus i Grekland: hur viktigt är det med avstånd till flygplatsen? Kundintervju

kop-hus-grekland-elwira-kotowskaKan avståndet till flygplatsen vara avgörande när du letar efter ditt drömhus i Grekland? Och kan det vara så att ditt hjärta börjar slå fortare för området eller huset som ligger mycket längre från flygplatsen än du hade förväntat dig?

Våren 2019 fick Husigrekland.se en ny förfrågan. Marie och Hasse var på segelsemester och efterfrågade hjälp med att hitta deras drömhus max 150 km från flygplatsen i Aten.

Våra egna fastigheter finns i Messinia men via vår partner i Nafplio kunde vi hjälpa dem med några visningar i närheten till flygplatsen. Tyvärr så lyckades inte min kollega hitta något som de gillade.

Samma år, fast senare på hösten, hade Marie och Hasse meddelat oss att de hittat sitt drömhus på egen hand och tackade för hjälpen i Nafplio. Men köpet gick inte igenom, det var tydligen några legaliseringsproblem, så i början av 2020 började jakten på nytt och denna gång i Messinia, kring Kalamata.

Uppdraget slutfördes 2022. Det tog sin tid att hitta deras drömhus.. Marie och Hasse är idag våra goda vänner och nedan deras story och förklaring till varför det tog så långtid från A till B. Eller till Z, det vill säga till köpet. Och även deras ”varför Mani, Peloponnesos” svar. För ibland kan vi hitta det vi drömmer om på platser vi aldrig visste om, eller hur?

”Someone once told me… ’Anh believe in your dreams!’ I always have and always will, and I think that if you follow your dreams in life, you really can live an amazing life”, Anh Do.

Varför Mani och Peloponnesos? Fastland, genuint och underbart

EK: Hej Marie och Hasse, stort, stort grattis till ert grekiska hem! När och hur hittade ni till husigrekland.se?

kopa-hus-grekland-marie-pantzarMHP: Vi har seglat i 10 år i Grekland och ville se något nytt än där vi hade seglat runt. Vi visste att vi ville vara kvar i Grekland på så vis hamnade vi på Fastlandet och 2019 började jakten via husigrekland.se 

EK: Under det första besöket träffade ni vår partner i Nafplio men det var inga ”fjärilar” i magen när ni var visade husen och områden. Ni började titta närmare på Messinia och träffade vår partner från Kalamata som guidade er på båda sidor av Messinia viken. Hur upplevde ni mötet?

MHP: Det var en hård dag med en massa visning av hus och tomter! De var trevliga och bemötande men till sist visste vi inte vad vi hade sett. Med facit i handen så skulle det vara skönt om vi fick lite mer tid att fundera mellan visningarna. Vi började gilla området men ingen av husen kändes rätt. Slutligen så fastnade Hasse och jag vid en stor, vacker tomt nära Kalamata. Vi åkte hem till Sverige och lovade återkomma med ett besked för egentligen så ville vi inte bygga. Det tar ju sin tid, eller hur?

EK: Sedan com Covid pandemin och ni avslutade projektet ”hus i Grekland”?

MHP: Jag, Maria, blev väldigt sjuk i Covid och kände att jag inte orkade gå vidare med en tomt som vi hade fastnat för så vi slutförde aldrig det köpet. Sedan så får man lite andra tankar om livet och vi båda tyckte att vi inte har den tid, eller de åren, som det krävs för att börja med ett hus i Grekland från noll. Men våren 2022 längtade vi båda tillbaka till Grekland och Peloponnesos så kontaktade jag dig och vi hyrde ett hus i Stoupa över en månad.  Då kom känslan tillbaka: ”här vill vi vara” och vi började leta igen. Och denna gången även via andra mäklare. Haha, du kommer väl ihåg att de ville sälja till oss en fastighet som du redan sålde en vecka tidigare?

EK: Klart jag kommer ihåg! Jobbar med fastighetsförsäljningen sedan 2017 men kan fortfarande ibland vara överraskad hur marknaden fungerar, haha. Vi träffades ”på riktigt” när ni valde att semestra i Stoupa. Var det ert första besök i Mani?

MHP: Nej, det var vårt andra besök på Mani kusten. Det är ett magiskt stället! Speciellt för de som gillar solnedgångarna.

EK: Vad gjorde att ni bestämde er för att köpa ett semesterhem just här och varför valde ni Housefinders agenturen?

MHP: Det känns fortfarande genuint grekiskt här. De vackra Taygetosbergen ihop med allt du kan göra här utöver att bada och njuta av dagen var avgörande. Det känns hemma ganska enkelt. Vi valde Housefinders för att det kändes tryggt och bra med dig och Elias och du gav aldrig upp även om vi hade våra önskemål som var lite svåra att uppfylla. 

EK: Vad tyckte ni båda om vårt sätt att presentera fastigheter online och om våra visningar? Stämde det vi skriver om husen med verkligheten?

MHP: Vi tycker mycket om de bilder som finns online och de beskrivningar vi har sett på objekt så har de stämt, en ärlig beskrivning. Visningen var mycket bra och lugn, vi fick tid på oss att fundera och känna in vilket är viktigt. Du pushade oss inte även om marknaden i Mani nu är ganska ”het” och fastigheter säljs fort. 

EK: Kommer ni ihåg det första mejlet med kravspecifikationen? Hur nära eller hur långt ifrån ligger fastigheten som ni köpte?

MHP: De hus vi köpte ligger mycket nära det vi önskade oss även om det nu blev 2 hus istället för 1 men det är ju bara positivt. Våra största krav var så lite trappor som möjligt och att kunna se havet och det har vi uppnått. Och vårt hus ligger faktiskt endast 61 km från flygplatsen. Fast det är en annan flygplats än den som vi har tänkt oss från början, haha

EK: Vad tyckte ni om själva köpprocessen? Vad skulle ni vilja tipsa eller varna om för andra husköpare?

MHP: Köpprocessen var väldigt olik den man gör i Sverige och tar längre tid och kostar mera pengar än man kanske har avsatt. Men med dig och vår advokat så gick allt väldigt smidigt att ordna. Det känns tryggt att kunna prata svenska med er båda och vår advokat pratar mycket bra engelska så man kan fråga och få hjälp.

EK: I skrivandet stund är ni på väg tillbaka till Sverige efter ert första vistelse i ert grekiska hem. Kan ni med bara 3 ord beskriva varför valde ni Mani och Peloponnesos?

MHP: Fastland, genuint och underbart

Elias och jag kan med glädje och stolthet berätta att Marie Pantzar kommer att vara en del av Housefinders team från januari 2023. Woho, en Housefindersassistent med basen i Norrköping, Sverige, fantastiskt känsla för mig! Jag ser fram emot att jobba tillsammans med dig Marie och tackar ödmjukast för förtroendet. På återseende i Mani! PS. Nedan bilder från de närmaste stränderna till Maries och Hasses drömhus i Mani, Pantazi och Voulimeneas i Agios Nikolaos.

Nyttiga länkar

Instagram