15 augusti, 2022

Att bo i Mani, på Peloponnesos: frihet, trädgårdsarbete, natur

Att bo i Mani, på Peloponnesos: frihet, trädgårdsarbete, natur. Så beskriver Christina och Leif Fryle från Sverige anledningen till att de valde att flytta till vår fina Mani. Elias och jag (med Estia förstås) besökte dem båda i deras väldesignade stenhus i början av maj 2022. ”Svensk fika” med utsikt över havet och deras magiska trädgård, en trevlig söndag för oss alla.

Att bo i Mani, på Peloponnesos: frihet, trädgårdsarbete, natur

Att bo i Mani, på Peloponnesos: frihet, trädgårdsarbete, naturEK: Kan du hjälpa mig med en kort presentation av er båda Christina och Leif?

Vi är både hängivna trädgårdsmästare och fotografer med ett stort intresse för botanik och natur. Leif är pensionerad från sitt arbete inom tekniskt underhåll för processindustrin. Christina jobbar fortfarande på distans som journalist/redaktör.

EK: När du besökte Grekland för första gången? Och vilken del av Grekland var det?

Vi har båda rest till öarna sedan vi var i tjugoårsåldern. Men för tjugo år sedan började vi åka till Greklands fastland istället – och älskade det så mycket att vi slutade besöka ön helt.

EK: Vad är din ”varför Peloponnesos”-historia? Och du väljer Mani?

Vi har en historia av omfattande resor till bergsområden runt om i Europa och världen. Vi älskar bergen men också havet – och Mani har båda. Vår lilla by Agios Nikolaos är livlig även på vintern med livsmedelsbutiker och ett par restauranger öppna året runt. På vår, sommar och höst finns det flera ställen för att äta ute eller ta en drink eller en fika. Vi byggde vårt hus i utkanten av byn nära havet för att kunna gå eller cykla nästan överallt. Vi använder inte bilen så mycket…

EK: Du bestämmer dig för att flytta från Sverige till Mani i januari 2019. Kommer du ihåg dina första minnen av att ”leva på riktigt” i ditt hus i Mani?

Vi kände direkt mycket frihet då det är så lätt att gå in och ut i detta klimat. På vintern tar du bara på dig en tröja och du är redo för utomhusbruk. Vi har en stor tomt med 90 olivträd – och vårt hus har glasdörrar åt alla håll. Det är så lätt att bara glida ur.

EK: Vad är din erfarenhet av grekisk kultur när det gäller att träffa utlänningar? Hur ser ditt sociala liv ut efter de första 3 åren? Är det lätt att få vänner?

Det är väldigt lätt att bli vän med människor i samma situation – människor från andra delar av Europa som stannar här permanent eller deltid. Vi har inte fått några grekiska vänner, bara avlägsna bekanta – men de är alltid trevliga och vänliga. Det grekiska språket är ett hinder. Jag (Christina) har lärt mig lite grekiska – men för Leif är det väldigt svårt.

EK: Du byggde huset, skapade en underbar trädgård, skaffade en katt och höns. Och ibland hjälper du oss med hundpassning (vår Estia älskar att komma till dig). Går allt som du har tänkt dig med ditt grekiska liv?

Ja, men vi tänkte absolut inte ha några djur! De bara hände. Trädgårdsmöjligheterna var den främsta anledningen till att flytta hit. Trädgårdsarbete 12 månader om året är underbart – istället för 6 månader i Sverige där vintrarna är väldigt kalla. Allt växer snabbt. Du kan göra en ny trädgård på bara några år.

Vi älskar verkligen vintern här, som är den huvudsakliga växtsäsongen. I november-maj skördar vi broccoli, grönkål, kål, spenat, salat, rödbetor, persilja och potatis. Sedan vitlök och lök – och mer potatis när vi odlar två skördar per år. Jordgubbar från februari till juni. Sugar snappeas året runt.

Under sommaren har vi massor av tomater, chili, gurka, zucchini, meloner, aubergine, bönor och basilika. Men vårt främsta intresse har alltid varit prydnadsväxterna. Här har vi fokuserat på flera typer av lavendel, stenrosor, myrten, salvia, rosmarin och andra torkatåliga växter.

EK: Christina, jobbar du fortfarande med dina uppdrag i Sverige? Är det distraherande att arbeta med havet som granne?

Ja, jag jobbar fortfarande som chefredaktör för en svensk trädgårdstidning. Jag har inga problem med att arbeta med havet i närheten. Det är mer distraherande att ha trädgården precis utanför mitt fönster som uppmanar mig att gå ut och gräva, plantera, vattna eller ogräs…

EK: Ni reser båda ofta på Peloponnesos för att botanisera den lokala floran. Din blogg har massor av bilder från dina resor. Kan vi, era läsare, hoppas att ni kommer att skriva och ge ut en bok om Peloponnesos växtlighet?

Inga! Det kommer ingen bok om Peloponnesos flora skriven av oss! Vi kommer att hålla oss till hemsidan, bloggen och vårt instagramkonto @frylegarden. Men vi hjälper gärna alla som kommer hit att hitta de bästa platserna för att titta på blommor eller ta entusiastiska trädgårdsmästare på en promenad i vår trädgård.

EK: Kan du med bara tre ord beskriva hur och om dina liv har förändrats sedan du bestämde dig för att flytta till Mani?

Frihet, trädgårdsarbete, natur.

Länkar

Instagram