24 februari, 2017

Besökstips: Korintkanalen, Peloponnesos i Grekland

Korintkanalen är ett ”måste ses” sevärdhet när du planerar en resa genom Peloponnesos. Berget som kanalen är grävd/sprängd igenom är av kalksten som bildar fantastiska mönster och ger vattnet en underbar turkos färg.

Korintiska näset

Korintiska näset var den enda naturliga landförbindelsen mellan Peloponnesos och övriga fastlandet där den smalaste delen var ca 6 km bred. Men det var ändå ett stort hinder sedan antiken för de sjöfartsberoende grekerna. Därför anlade man två hamnstäder på var sin sida om landremsan mellan Peloponnesos och fastlandet (Kenchreai vid Saroniska viken och Lechain vid Korintiska viken).

Att undvika onödigt arbete

Istället för att segla runt Peloponnesos (som ansågs både besvärligt och farligt) fraktades lasten mellan hamnstäderna. För att underlätta detta byggdes en väg/slips av sten som man drog båtarna på och som i folkmun kallades Slaget vid Actium.

Ett byggprojekt som tog lite längre tid än beräknat

Men redan under första århundradet e.Kr. började kejsar Nero att bygga kanalen med hjälp av slavar. Efter att ha kommit längre än hälften av bygget var Nero tvungen att återvända till Rom där han senare avrättades och kanalbygget stoppades för att inte påbörjas igen förrän under slutet av 1800-talet. Korintkanalen invigdes för trafik 1893 (1826 år försenad).

Korintkanalen idag

Kanalen ligger nära staden Korint (Korinthos) som är den näst största staden på Peloponnesos. Det går alldeles utmärkt att ta en båttur över dagen genom Korintkanalen. För den lite modigare finns möjlighet att köpa sig ett byngyjump vid kanalen. Dela gärna med dig av dina tips och upplevelsen!

Publicerades tidigare på Guide till Peloponnesos

Instagram