7 juni, 2017

Besökstips: Kalavrita: avkoppling, äventyr och historia

Besökstips via Hus i Grekland för dig som planerar semester i Peloponnesos: Kalavrita som erbjuder avkoppling, äventyr och historia i ett. Kalavrita är mycket vackert beläget på berget Helmos ca 750 meter över havet och utsikten är hänförande.Det finns bra vandringsleder samt tillgång till skärmflygning,  paddla kajak, mountinbiking och annat.

Planera besök

Man kan ta sig till Kalavrita via buss, bil eller tåg. Om man bilar rekommenderar vi att man tar vägen via Trapeza då den vägen är i bäst skick och går klart fortast. För den modige kan man åka upp via Aigio, men då är risken stor för vägsprickor som fyllts igen med trädstammar och stenras som blockerar vägen. Det går bussar från Aten, Korinthos och Patras.

Avkoppling, äventyr och historia

Här finns möjligheter till både avkoppling och äventyrslusta och bara 30 minuter bort med bil ligger fina badstränder. Kalavrita är känd för sina skidanläggningar i närheten (se filmen från februari 2016) samt för att tyska styrkor dödade samtliga män över 14 år i den lilla staden år 1943. Det finns ett minnesmärke från händelsen samt ett museum om detta som är värt att besöka. Det som absolut ska besökas när man kommer hit är sjöarnas grotta (Cave of the lakes), Pausanias vin, Municipal Museum of the Kalavritan Holocaust samt klostret Agia Lavra. Har man tid finns det många fler besöksvärda platser.

Men vill man uppleva något mycket speciellt rekommenderar vi tåget från eller till Diakopto (Diakofto). Tåget kallas för Odontotos och tar drygt 1 timme. Linjen öppnades 1896 och är känt för att vara extremt smalspårigt. På vissa ställen är det så brant att tåget tar hjälp av kugghjul eller liknande för att åka vidare. Äger du en drönare? Garanterade kanonfilmer! Kontakta oss gärna om du redan idag har filmer som du vill dela med dig. Se nedan tre minuter film som visar dig hela området:

Instagram